Market study with emphasis on sustainable development for the creation of a corn flour company in Aguachica, Cesar
DOI:
https://doi.org/10.61799/2216-0388.1728Keywords:
Agriculture, Commercialization, Development, Entrepreneurship, Enterprise, Field.Abstract
This project was built with the objective of analyzing the feasibility for the creation of a corn flour producing company in Aguachica-Cesar. For the development of this study, the 118,652 inhabitants of the municipality were taken as the population and a sample of 384 people surveyed, this being the first tool used in the first information collected, the feasibility study of this project is to carry out the undertaking of creating a micro-enterprise in order to take advantage of the strategic location of the municipality, taking advantage of the extensive producing agricultural lands, also encourage and support the agricultural planting of corn, and diversify the products that the region can offer; Methodologically, a qualitative research was built with a non-experimental, transactional, descriptive and field design, the results obtained show that the creation of a corn flour-producing microenterprise in the municipality is feasible.
Downloads
References
[1] M. Huerta, “Efecto de Semillas de Maíz Osmoacondicionadas con Toxinas Cry de Bacillus thuringiensis sobre Sitophilus zeamais (Motschulsky)”, tesis Pregrado, Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro, Saltillo, 2023. [Online]. Available: https://oai.uaaan.mx/bitstream/handle/123456789/49771/K%2068841%20Huerta%20Molina%2C%20Miguel.pdf?sequence=1&isAllowed=y [Accessed: Dec. 29, 2023]
[2] C. Lyra and M. I. Carvajal, “El grano de oro y el peón,” in Antología del pensamiento crítico costarricense contemporáneo, CLACSO, pp. 127–140, 2019. https://biblioteca-repositorio.clacso.edu.ar/bitstream/CLACSO/15517/1/Antologia-Costa-Rica.pdf DOI: https://doi.org/10.2307/j.ctvtxw1wh.10
[3] Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuaria, “Maíz,” Quito, 2021.[Online]. Available: https://www.iniap.gob.ec/productores-contaran-con-semilla-de-nuevo-hibrido-de-maiz-iniap-superior/ [Accessed: Aug. 29, 2023]
[4] A. Hernández-Santoyo and D. A. Ayala-Ortiz, “Cultivo de maíz y soberanía alimentaria en regiones lacustres de Michoacán. Consideraciones para su fortalecimiento,” Relaciones Estudios de Historia y Sociedad, vol. 45, no. 178, pp. 136–166, 2024, DOI:10.24901/rehs.v45i178.1053 DOI: https://doi.org/10.24901/rehs.v45i178.1053
[5] C. Santiago-Torner and S. R. Rojas-Espinosa, “Pandemia COVID-19 y compromiso laboral: relación dentro de una organización del sector eléctrico colombiano,” Revista de Investigación, Desarrollo e Innovación, vol. 11, no. 3, pp. 437–450, 2021, doi: https://doi.org/10.19053/20278306.v11.n3.2021.13342 DOI: https://doi.org/10.19053/20278306.v11.n3.2021.13342
[6] Gobernación del Cesar, “Plan de desarrollo departamental ‘Gobernando el Cesar Imparable’ 2024/2027,” 2024. [Online]. Available: https://cesar.gov.co/d/filesmain/plan_desarrollo/2024/02_plan_de_desarrollo_2024_2027_gobernando_el_cesar_imparable.pdf [Accessed: Jun. 11, 2024]
[7] D. Romero, S. Sánchez, Y. Rincón, and M. Romero, “Estrategia y ventaja competitiva binomio fundamental para el éxito de pequeñas y medianas empresas”, Revista de ciencias sociales, vol. 26, no. 4, pp. 465–475, 2020, [Online]. [Aug. 30, 2023]
[8] F. Gouttefanjat, “La industria agro-alimentaria en México: ¿Hacia una nueva relación metabólica hombre-maíz?,” Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 2021, https://doi.org/10.24836/es.v31i58.1167. DOI: https://doi.org/10.24836/es.v31i58.1167
[9] B. Peña, L. Maldonado, and F. Arencibia, “Preferencias en consumo de alimentos de la Canasta Básica Alimentaria (CBA) en Pamplona, Colombia”, Mundo Fesc, vol. 13, no. 26, pp. 283–299, 2023. DOI: https://doi.org/10.61799/2216-0388.1528
[10] Alcaldía de Aguachica Cesar, “Plan de desarrollo municipal 2020-2023,” Aguachica, Jul. 2020.[Online] https://es.scribd.com/document/519950025/19779-pdm-2020-2023-primero-aguachica [Aug. 30, 2023]
[11] J. C. Galvis, L. Y. Gómez, and Suárez E. L., “Sistemas de gestión de calidad y seguridad y salud en el trabajo en empresas agroindustriales - Aguachica,” Mundo Fesc, vol. 13, no. 27, pp. 71–84, 2023. DOI: https://doi.org/10.61799/2216-0388.1324
[12] Y. Chirinos, D. Rojas, D. García, y N. Barbera, “Emprendimientos sostenible y liderazgo resonante e innovador binomio estratégico para el desarrollo sostenible en los territorios Latinoamericanos”, RA XIMHAI, Vol. 16 Núm. 4, pp. 293-3132, 2020. DOI: https://doi.org/10.35197/rx.16.04.2020.03.yc DOI: https://doi.org/10.35197/rx.16.04.2020.03.yc
[13] V. Sánchez-Castillo, C. Gómez-Cano y A. Pérez-Gamboa, “La Economía Azul en el contexto de los objetivos del desarrollo sostenible: una revisión mixta e integrada de la literatura en la base de datos Scopus”, Aibi revista de investigación, administración e ingeniería, vol. 12, no. 2, pp. 215-230, 2024. https://doi.org/10.15649/2346030X.4028 DOI: https://doi.org/10.15649/2346030X.4028
[14] J. Bossa-Benavidez, J. David Meza, D. Ramos-Franco, and H. Cohen-Padilla, “Sostenibilidad en Colombia frente al desarrollo sostenible en el mundo. Una revisión bibliométrica para el análisis del entorno,” Revista Universidad y Empresa, vol. 25, no. 44, pp. 1–29, 2023. https://doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/empresa/a.12770 DOI: https://doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/empresa/a.12770
[15] Departamento administrativo nacional de estadística, “Pobreza multidimensional en Colombia,” Bogotá, 2024. [Online]. Available: https://www.dane.gov.co/files/operaciones/PM/bol-PMultidimensional-2023.pdf [Accessed: May 30, 2024]
[16] United Nations, Informe de los Objetivos de Desarrollo Sostenible 2019. UN, 2020. DOI: https://doi.org/10.18356/e8a6070e-es. [Aug. 30, 2023] DOI: https://doi.org/10.18356/e8a6070e-es
[17] L. Gelvis y K. Bastidas, “Estudio de factibilidad para la creación de una empresa productora y comercializadora de harina de maíz pre-cocida en el municipio de Ocaña, Norte de Santander,” Proyecto pregrado, Universidad Francisco de Paula Santander, Ocaña, 2020. https://repositorioinstitucional.ufpso.edu.co/handle/20.500.14167/2775 [Aug. 30, 2023]
[18] F. Ballina, “¿Hacia una teoría de la administración en América Latina?,” Ensayos de Economía, vol. 31, no. 58, Jan. 2021, https://doi.org/10.15446/ede.v31n58.85905. DOI: https://doi.org/10.15446/ede.v31n58.85905
[19] R. Porras, “Los clásicos de la Administración y los elementos de la motivación en la Municipalidad provincial de Chanchamayo en el año 2021¨, tesis Maestría, Universidad César Vallejo, Perú, 2022. [Online]. https://repositorio.ucv.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12692/84819/Porras_ORA-SD.pdf [Accessed: Jul. 30, 2023]
[20] L. Lorente, “Sobre la dinámica del crecimiento económico,” Revista de Economía Institucional, vol. 23, no. 44, pp. 295–310, 2020, https://doi.org/10.18601/01245996.v23n44.13. DOI: https://doi.org/10.18601/01245996.v23n44.13
[21] D. Lozano, Y. Ortega, F. Barbosa, y M. Prieto, M, ¨Evaluación de la empleabilidad de egresados del Programa de Ingeniería Agroindustrial¨, Revista Temario Científico. 4(1), 2024. DOI: https://doi.org/10.47212/rtcAlinin.2.124.7 DOI: https://doi.org/10.47212/rtcAlinin.2.124.7
[22] M. Nieves, O. Bracho, y M. Acurero, ¨Gestión del talento humano como factor clave para el emprendimiento sostenible¨, Revista Temario Científico, 4(2), 2024. DOI: https://doi.org/10.47212/rtcAlinin.2.224 DOI: https://doi.org/10.47212/rtcAlinin.2.224.7
[23] S. Bagur Pons, M. R. Rosselló Ramon, B. Paz Lourido, and S. Verger, “El Enfoque integrador de la metodología mixta en la investigación educativa,” RELIEVE - Revista Electrónica de Investigación y Evaluación Educativa, vol. 27, no. 1, 2021, DOI: https://doi.org/10.30827/relieve.v27i1.21053 DOI: https://doi.org/10.30827/relieve.v27i1.21053
[24] R. Hernández, C. Fernández, y M. Baptista, Metodología de la Investigación, Sexta. México, DF, 2014.
[25] DANE, “La información del DANE en la toma de decisiones regionales 2021,” Valledupar, 2021¨, [Online].,https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/planes-departamentos-ciudades/211021-InfoDane-Valledupar-Cesar.pdf
[26] M. J. Sánchez, M. Fernández, J. C. Diaz, M. J. Sánchez, M. Fernández, y J. C. Diaz, “Técnicas e instrumentos de recolección de información: análisis y procesamiento realizado por el investigador cualitativo¨, Revista Científica UISRAEL, vol. 8, no. 1, pp. 107–121, Jan. 2021, DOI: https://doi.org/10.35290/rcui.v8n1.2021.400 DOI: https://doi.org/10.35290/rcui.v8n1.2021.400
[27] Departamento Administrativo Nacional de Estadística (DANE), “Sistema de Información de Precios y Abastecimiento del Sector Agropecuario Componente de Abastecimiento de Alimentos (SIPSA_A),” Bogotá, Oct. 2023.. [Online]. https://www.dane.gov.co/files/operaciones/SIPSA/bol-SIPSAabastecimiento-septiembre2023.pdf [Accessed: Jul. 30, 2024]
[28] Leguminosas y soya (FENALCE) Federación nacional de cultivadores de cereales, “Plan para avanzar con maíz de producción local en la sustitución competitiva de importaciones hacia la autosuficiencia alimentaria (2023-2026),” Bogotá, 2022. [Online]. https://fenalce.co/wp-content/uploads/2022/08/PROPUESTA-GREMIAL-MAIZ-HAMBRE-EN-COLOMBIA-2022-1.pdf [Accessed: Jul. 30, 2024]
[29] J. J. López Córdova, R. A. Piñarreta Olivares, H. D. García Juárez, J. A. Nole Zapata, and A. R. Rodríguez Abraham, “Gestionar el Efecto de fertilizantes NPK y dos densidades de siembra en maíz (Zea mays L.),” Revista Alfa, vol. 8, no. 23, pp. 439–450, May 2024, DOI: https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v8i23.276 DOI: https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v8i23.276
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Mundo FESC Journal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.