Evaluation of the productive and economic performance of broilers fed with Gliricidia sepium flour

Authors

  • Dixon Fabián Flórez-Delgado Universidad de Pamplona
  • Dubel Reinaldo Cely-Leal Universidad de Pamplona

Keywords:

poultry farming, production costs, mouse killer, supplementation

Abstract

Feeding represents the largest item within production costs and is reflected in the productive performance of broilers. The objective of this research was to evaluate the productive and economic performance of broilers partially substituting the commercial balanced feed (CBF) for Gliricida sepium flour such as intake (INT), weight gain (WG), feed efficiency (FE), feed conversion (FC), carcass yield (CY), European efficiency productivity factor (FEEP), productivity index (PI), pigmentation (PIG), cost per kilogram of meat, net income per live chicken (NILC) and net income per chicken carcass (NICC). A randomized design with three treatments was used: control, TGs15 % and TGs30 % with 12 replications each. ANOVA was applied adopting the initial weight as a covariate. The linear and quadratic effects of the substitution of CBF by G. sepium were evaluated using orthogonal contrasts. Statistical difference was considered when P≤0.05. The effect of the substitution levels of CBF for G. sepium flour (P≤0.05) was observed for INT, WG and PIG. A negative linear order effect was presented for INT, FE, CA and PI. The PIG showed a positive linear order effect. In feeding costs, a substantial decrease was observed per kilogram of meat produced for TGs30 % compared to the other treatments. Net income per live chicken (NILC) and net income per chicken carcass (NICC) presented higher values ​​in the control group. The results show that the inclusion of G. sepium flour in the diet of broilers does not exceed the productive performance obtained with CBF, however, feeding costs are reduced and the pigmentation of the meat is improved.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. La innovación en la agricultura familiar. 2014. http://www.fao.org/publications/sofa/2014/es/ . [Online].

S.P. Arciniegas, D.F. Flórez, “Estudio de los sistemas silvopastoriles como alternativa para el manejo sostenible de la ganadería”, Revista Ciencia y Agricultura, vol.15, no. 2, pp. 107-116, 2018. Doi: 10.19053/01228420.v15.n2.2018.8687

J. González, C. Hahn, W, Narváez, “Características botánicas de Tithonia diversifolia (Asterales: Asteraceae) y su uso en la alimentación animal”, Bol Cient Mus Hist Nat. U. de Caldas, vol.18, no.2, pp. 45-58, 2018

G. Milián, A. Rondón, M. Pérez, R. Bocourt, Z. Rodríguez, M. Ranilla, M. Carro, “Evaluación de biopreparados de Bacillus subtilis como promotores del crecimiento en pollos”. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, vol.47, no.1, pp.61-66. 2013

M. Aguilera, “Determinantes del desarrollo en la avicultura en Colombia: instituciones, organizaciones y tecnología, Banco de la República de Colombia, Colombia. 2014. https://repositorio.banrep.gov.co/handle/20.500.12134/3177. [Online].

D.F. Flórez, A.E. Capacho, S.M. Quintero, P. Báez, “Efecto de la suplementación con ensilaje de naranja sobre la composición de la leche bovina”, Revista de Investigación Agraria y Ambiental, vol.11, no.2, pp. 71-79, 2020. Doi: 10.22490/21456453.2974

L. Gutiérrez, O. Bedoya, J. Arenas, “Evaluación de parámetros productivos en pollos de engorde suplementados con microorganismos probióticos”, Revista Temas Agrarios, vol. 20, no. 2, pp. 81-85, 2020. Doi: 10.21897/rta.v20i2.761

D.F. Flórez, A.I. Arteaga, “Evaluación de un alimento peletizado a base de forraje para conejos en fase de levante y ceba en la Granja Experimental Villa Marina”, Revista Mundo Fesc, vol.9, no.17, pp. 78-84, 2019

D.F. Flórez, D.F. Hidalgo, “Evaluación de un granulado de Boehmeria nivea y Trichanthera gigantea sobre los parámetros productivos en conejos en fase de ceba”, Revista Mundo Fesc, vol.10, no. 19, pp. 80-87, 2019

D.F. Flórez, “Efecto del tiempo de fermentación sobre la calidad nutricional del ensilaje de pulpa de Coffea arabica L”, Revista Ciencia & Tecnología Agropecuaria, vol.21, no.3, pp. 1-11, 2020. Doi: 10.21930/rcta.vol21_num3_art:1423

H. Alvarado, L. Guerra, R. Montes de Oca, A. Ceró, R. Zambrano, W. Filian, “Comportamiento de los indicadores peso semanal, ganancia media semanal, ganancia media diaria y ganancia media acumulada semanal en dos líneas de hembras Broilers en condiciones ambientales del trópico”, Revista de Producción Animal, vol.30, no.3, pp. 42-47, 2018. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2224-79202018000300007&lng=es&tlng=es

D. Flórez, K. Cobos, “Análisis de la inclusión de Cucurbita moschata sobre los parámetros productivos en pollos de engorde”, Ciencia y Tecnología Agropecuaria, vol.22, no.3, pp. e2123, 2021. Doi: 10.21930/rcta.vol22_num3_art:2123

N. Medina, C. González, S. Daza, O. Restrepo, R. Barahona, “Desempeño productivo de pollos de engorde suplementados con biomasa de Saccharomyces cerevisiae derivada de la fermentación de residuos de banano”, Revista Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia, vol.61, no.3, pp.270-283, 2014. http://www.scielo.org.co/pdf/rfmvz/v61n3/v61n3a06.pdf

Y. Aguillón, G. Díaz, L. Betancourt, “Parámetros de rendimiento en gallinas ponedoras y pollos de engorde que recibieron dietas que contenían maíz colombiano y maíz importado de los Estados Unidos”, CES Medicina Veterinaria y Zootecnia, vol.15, no.3, pp. 7–24, 2020. Doi: 10.21615/cesmvz.15.3.1

F. Mendoza, R. Barre, P. Vargas, L. Zambrano, “Harina integral de zapallo (Cucúrbita moschata) para alimento alternativo en la producción avícola”, Cienciamatria, vol.5, no.9, pp. 668-679, 2019. Doi: 10.35381/cm.v5i9.256

C. Posada, A. López, H. Ceballos, “Influencia de harinas de yuca y de batata sobre pigmentación, contenido de carotenoides en la yema y desempeño productivo de aves en postura”, Acta Agronómica, vol.55, no.3, pp. 47-54, 2006. https://revistas.unal.edu.co/index.php/acta_agronomica/article/view/239

D.F. Flórez, A.E. Capacho, R. De la Peña, “Evaluación del desempeño productivo de pollos de engorde alimentados con harina de Gliricidia sepium como reemplazo parcial del alimento balanceado comercial”, III Congreso Internacional Catatumbarí, Ocaña, Colombia, 18 – 20 de noviembre de 2020. https://bda45641-6621-4165-a223-cd8fc2d826af.filesusr.com/ugd/de6def_b05bcbd31de24daf8d7b1fc5572dac27.pdf

D.F. Flórez, A.E. Capacho, J. Mendoza, J. “Niveles crecientes de Gliricidia sepium en la alimentación de pollos de engorde”, III Congreso Internacional Catatumbarí, Ocaña, Colombia, 13 – 15 de octubre de 2021. https://bda45641-6621-4165-a223- (13 – 15 de octubre de 2021)cd8fc2d826af.filesusr.com/ugd/

L. Savón, ”Alimentos altos en fibra para especies monogástricas. Caracterización de la matriz fibrosa y sus efectos en la fisiología digestiva”, Revista Cubana de Ciencia Agrícola, vol.36, no.2, pp.91-102, 2002. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193018119001

A.F. Trujillo, A.T. Escobar, “Evaluación de la sustitución de concentrado comercial por harina de forrajeras en pollos de engorde Ross”, Revista Agroecología, Ciencia y Tecnología, vol.1, no.1, pp.6-12, 2012. https://repositorio.sena.edu.co/handle/11404/6717

C. Ubaque, L. Orozco, S. Ortíz, P. Valdés, F. Vallejo, “Sustitución del maíz por harina integral de zapallo en la nutrición de pollos de engorde”, Revista Actualidad & Divulgación Científica, vol.18, no.2, pp.137-146, 2015. http://www.scielo.org.co/pdf/rudca/v18n1/v18n1a16.pdf

M.F. López, G.A. Caicedo, F.G. Alegría, “Evaluación de tres dietas con harina de hoja de bore (Alocasia macrorrhiza) en pollos de engorde”, Revista MVZ Córdoba, vol. 17, no.3, pp. 3236-3242, 2012. Doi: 10.21897/rmvz.226

M.L. Casamachin, D. Ortiz, F.J. López, “Evaluación de tres niveles de inclusión de morera (Morus alba) en alimento para pollos de engorde”, Revista Facultad de Ciencias Agropecuarias FAGROPEC, vol.5, no.2, pp.64-71, 2007.https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/659

L.L. Gutiérrez, V.L. Hurtado, “Uso de harina de follaje de Tithonia diversifolia en la alimentación de pollos de engorde”, Revista Orinoquia, vol.23, no.2, pp. 56-62, 2019. Doi: 10.22579/20112629.569

D.F. Flórez, Y.Z. Romero, “Evaluación de dos niveles de inclusión de harina de morera (Morus alba) sobre los parámetros productivos de pollo de engorde”, Revista Mundo Fesc, vol.15, no.1, pp.53-60, 2018

D. Nieves, O. Terán, L. Cruz, M. Mena, F. Gutiérrez, J. Ly. “Digestibilidad de nutrientes en follaje de árnica (Tithonia diversifolia) en conejos de engorde”, Revista Tropical and Subtropical Agroecosystems, vol.14, no.1, pp.309-314, 2011. https://www.redalyc.org/pdf/939/93915703030.pdf

A. Odunsi, G. Farinu, J. Akinola,“Influence of dietary wild sunfl ower (Tithonia diversifolia) leaf meal on layers performance and egg quality”, Nigerian Journal of animal production, vol,23, no.1-2, pp.28-32, 1996. Doi: 10.51791/njap.v23i1.2046

M.V. Castro, C. Fandiño, C.A. Poveda, “Comportamiento productivo en pollos de engorde alimentados con niveles crecientes de alcachofa (Cynara scolymus)”, Revista Colombiana de Ciencia Animal, vol.9, no.1, pp. 8-26, 2016. http://revistas.ut.edu.co/index.php/ciencianimal/article/view/1224/941

Published

2022-12-01

How to Cite

Flórez-Delgado, D. F., & Cely-Leal, D. R. (2022). Evaluation of the productive and economic performance of broilers fed with Gliricidia sepium flour. Mundo FESC Journal, 12(S1), 54–62. Retrieved from https://www.fesc.edu.co/Revistas/OJS/index.php/mundofesc/article/view/1094

Issue

Section

Articulos