Partial replacement of commercial feed with saccharin rustica in broiler chickens

Authors

  • Dixon Fabián Flórez-Delgado Universidad de Pamplona
  • Jesús Esteban Fonseca-García Universidad de Pamplona
  • Dubel Reinaldo Cely-Leal Universidad de Pamplona

Keywords:

food alternative, poultry, sugar cane, saccharina

Abstract

Poultry farming is one of the Colombian industries with the highest growth in recent years, however, it has its main production cost in its food, which is why different investigations have been carried out worldwide in order to seek partial and even total alternatives. to the use of commercial balanced food as the main food source for broilers. The study was conducted in the city of Bochalema, Colombia. 50 Ross line chickens were used. The effect of saccharina was evaluated as a partial substitute for commercial balanced feed on productive and economic factors of broilers at levels of 5%, 10%, 15% and 20%, in addition to a control group. The diet was implemented from day 22 to day 45. During the development of the research, productive indicators of food consumption, weight gain (GP), feed efficiency (EA), feed conversion (FC), carcass yield (CR), productivity index (IP), European productive efficiency factor (FEEP) and costs for food. The analysis of variance was used for the treatment of the data under a completely randomized design and for the comparison of means the Tukey test with a significance of 5%. Polynomial regression and the derivative of a quadratic function were used to determine the optimal level of saccharin. Linear, quadratic and cubic effects related to substitution levels were evaluated by octagonal contrasts. The effect of the treatments on the variables Con, PCF, GP, CA, EA, IP and FEEP was presented. For PCF, GP, CA, EA, IP and FEEP there was a negative linear order effect. For RC, similar behavior was presented between the treatments and the control. The control treatment presented the best economic behavior compared to the other treatments. The optimal level of saccharina was 4.5% for weight gain, 3.5% for feed conversion and 2.5% for feed efficiency.

Downloads

Download data is not yet available.

References

FENAVI Federación Nacional de Avicultores de Colombia, Avicultores, 2018, En: XIX Congreso Nacional Avícolas

D.F. Flórez Delgado, A. E. Capacho Mogollón, S. M. Quintero Muiño, K. Y. Gamboa Vera, “Efecto de la suplementación con ensilaje de naranja sobre la calidad de leche caprina”, Revista Actualidad & Divulgación Científica, vol. 21, no 2, pp.501-506, 2018

D. Flórez, Y. Romero, “Evaluación de dos niveles de inclusión de harina de morera (Morus alba) sobre los parámetros productivos de pollo de engorde”, Mundo Fesc, vol.5, no.1, pp. 53-60, 2018

K. Sánchez, A. Cuadros, M. Peña, “Impacto que genera la utilización de Moringa oleifera en la producción de pollo”, Mundo Fesc, vol.12, pp. 98 – 108, 2016

D. Flórez, E. Rosales, “Uso del ensilaje de pulpa de café en alimentación animal”, Mundo Fesc, vol.15, no. 1, pp.73-82, 2018

D. Flórez, A. Arteaga, “Evaluación de un alimento peletizado a base de forraje para conejos en fase de levante y ceba en la Granja Experimental Villa Marina”, Mundo Fesc, vol.9, no.17, pp.78-84, 2019

C. Álvarez, R. Ruíz, A. Sánchez, O. Vargas, “Efectos de la saccharina, alimento sustituto de la base cerealera de la ración, sobre el comportamiento alimentario del carnero (Ovis aries)”, Revista Científica Agroecosistemas, vol.6, no.3, pp. 97-102, 2018

N. Reyes, B. Mendieta, R. Rodríguez, N. Caldera, “Fermentación en estado sólido de caña de azúcar y harina de hojas de Moringa oleifera para alimentación animal”, La Calera, vol.18, no.30, pp.1-6, 2018

B. Godínez, L. Vargas, R. González, J. Zaldívar, F. Izquierdo, O. Hernández, J. Ramos, “Evaluación de la degradación, consumo voluntario y comportamiento productivo de ovinos alimentados con saccharina y maíz”, Ecosistemas y Recur, Agropecuarios, vol.4, no.12, pp. 431-441, 2018. Doi: 10,19136/era,a4n12,1207

N. Vivas, J. Carvajal, “Saccharina rustica una aplicación biotecnológica para la alimentación animal”, Facultad de Ciencias Agropecuarias, vol.2, no.1, pp. 43-48, 2004

H. Alvarado, L. Guerra, R. Vázquez, A. Ceró, J. Gómez, E. Gallón, “Comportamiento de indicadores productivos en dos líneas de hembras Broilers con dos sistemas de alimentación en condiciones ambientales del trópico”, Revista de Producción Animal, vol. 30, no. 3, pp. 6-12, 2018. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_ arttext&pid=S2224-arttext&pid=S2224-79202018000300002

D.F. Floréz-Delgado, D.F. Hidalgo-Angulo, “Evaluación de un granulado de Boehmeria nivea y Trichanthera gigantea sobre los parámetros productivos en conejos en fase de ceba”, Mundo Fesc, vol.10, no.19, pp. 80-87, 2020

D.F. Flórez-Delgado, K.L. Cobos-Lizarazo. “Análisis de la inclusión de Cucurbita moschata sobre los parámetros productivos en pollos de engorde”, Ciencia y Tecnología Agropecuaria, vol.22, no.3, pp. e2123, 2021.https://doi.org/10.21930/rcta.vol22_num3_art:2123

D. Flórez, Y. Velásquez. “Efecto de la harina de cáscara de cacao (Theobroma cacao) sobre el desempeño productivo de pollo de engorde”, Revista de Investigación Agraria y Ambiental, vol.13, no.2, pp. 165–174, 2022. Doi: 10.22490/21456453.4480

J.P. Uzcátegui-Varela, K.D. Collazo-Contreras, E.A. Guillén-Molina, “Evaluación del comportamiento productivo de pollos Cobb 500 sometidos a restricción alimenticia como estrategia sostenible de control nutricional”, Revista de Medicina Veterinaria, vol.1, no.39, pp. 85-97, 2020. Doi: 10.19052/mv.vol1.iss39.9

D. Rodríguez-Aguilar, C.J. Ariza-Nieto, G. Afanador-Téllez, “Potencial del almidón resistente retrogradado de papa frente a otros aditivos funcionales usados en pollos de engorde”, Revista de la Facultad de Medicina Veterinaria y de Zootecnia, vol.61, no.1, pp.44-63, 2014. Doi: 10.15446/rfmvz.v61n1.43883

T.M. Little, F.J. Hills. Métodos estadísticos para la investigación en la agricultura. México: Trillas, 270 p, 1985

K. Hidalgo, B. Rodríguez, “La alimentación de las aves, cincuenta años de investigaciones en el Instituto de Ciencia Animal”, Revista Cubana de Ciencia Agrícola, vol.49, no.2, pp.197-204, 2015

L. Savón, “Alimentos altos en fibra para especies monogástricas, Caracterización de la matriz fibrosa y sus”, Revista Cubana de Ciencia Agrícola, vol.36, no.2, pp. 91-102, 2002.

L. González, M, Valdivié, E. Lon-Wo, A. Elías, J. Rodríguez, O. Gutiérrez. “A note on the use of industrial Saccharina in turkey fattening”, Cuban J, Agric, Sci, 27:69

P. Cabral, N. Melo, “Miel Final de Caña de Azúcar (Saccharum officinarum) en la Alimentación de Pollos de Ceba en Diferentes Fases de Desarrollo”, Información tecnológica, vol.17, no.6, pp.85-96, 2006. Doi: 10,4067/S0718-07642006000600014

Published

2022-12-01

How to Cite

Flórez-Delgado, D. F., Fonseca-García, J. E., & Cely-Leal, D. R. (2022). Partial replacement of commercial feed with saccharin rustica in broiler chickens. Mundo FESC Journal, 12(S1), 92–99. Retrieved from https://www.fesc.edu.co/Revistas/OJS/index.php/mundofesc/article/view/1174

Issue

Section

Articulos